Skatterättsnämnden

Fåmansföretag, utomståenderegeln

Förhandsbesked den 29 januari 2025

– Case Description

Skarreättsnämnden har, i förhandsbesked den 29 januari 2025, bedömt hur indirekt ägande ska beräknas vid bedömningen av om ett företag är ett fåmansföretag. Även fråga om tillämpning av utomståenderegeln och skatteflyktslagen.

Omständigheterna

Familjen B med bolag äger mindre än 13 procent av aktierna och mindre än 48 procent av rösterna i det börsnoterade bolaget, Ä AB. Stiftelser knutna till familjen B äger mindre än 13 procent av aktierna i Ä AB och mindre än 7 procent av rösterna. Familjen B ingår i samma närståendekrets och ingen i familjen är, eller har varit, verksam i Y AB eller i något underliggande bolag.

Ä AB äger aktierna i Å AB, som i sin tur äger 75 procent av aktierna och rösterna i Y AB. Personer verksamma i betydande omfattning i Y AB eller dess dotterbolag (nyckelpersoner) äger resterande 25 procent av aktierna och rösterna i Y AB. Ingen av nyckelpersonerna äger mer än 2 procent av aktierna eller rösterna.

A är en av nyckelpersonerna. Han ägde tidigare (…) procent av aktierna i Z AB där han sedan (…) är VD. Han bildade 2020, X AB, inför en extern försäljning av Z AB till Å AB. Han sålde först sina aktier i Z AB till X AB som under 2020 sålde aktierna i Z AB till Y AB. Y AB var vid den tidpunkten ett helägt dotterbolag till Å AB. I samband med försäljningen av aktierna i Z AB förvärvade X AB, och de övriga ägarna, nyemitterade aktier i Y AB.

Frågorna

A avser att ta ut vinstmedel från X AB så snart hans andelar i bolaget inte lägre är kvalificerade. Han frågar (något förenklat) följande.

W

Är de andelar han äger indirekt i Y AB andelar i ett fåmansföretag?

W

Är hans andelar i X AB kvalificerade efter utgången av 2025?

W

Är utomståenderegeln tillämplig om samtliga andelar i Y AB utom en avyttras?

W

Kan lagen mot skatteflykt bli tillämplig om en andel behålls?

Rättsligt

Med fåmansföretag avses, bland annat, ett aktiebolag där fyra eller färre delägare äger andelar med mer än 50 procent av rösterna. En person och hans/hennes närstående räknas om en delägare. Aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad är inte fåmansföretag. Med delägare avses en fysisk person som, direkt eller indirekt, äger eller på liknande sätt innehar andelar i företaget.

Flera delägare anses som en delägare om de själva eller genom någon närstående är eller under något av de fem föregående beskattningsåren har varit verksamma i betydande omfattning i 1) företaget eller i ett av företaget helt eller delvis, direkt eller indirekt, ägt fåmansföretag, 2) ett företag som helt eller delvis, direkt eller indirekt, äger företaget, eller 3) ett annat fåmansföretag som helt eller delvis, direkt eller indirekt, ägs av ett sådant företag som avses i 2).

Med kvalificerad andel avses en andel i eller avseende ett fåmansföretag under förutsättning att 1) andelsägaren eller någon närstående under beskattningsåret eller något av de fem föregående beskattningsåren varit verksam i betydande omfattning i företaget, 2) företaget, direkt eller indirekt, under beskattningsåret eller något av de fem föregående beskattningsåren har ägt andelar i ett annat fåmansföretag och andelsägaren eller någon närstående under beskattningsåret eller något av de fem föregående beskattningsåren varit verksam i betydande omfattning i detta fåmansföretag, eller 3) andelsägaren eller någon närstående under beskattningsåret eller något av de fem föregående beskattningsåren varit verksam i betydande omfattning i ett fåmansföretag som bedriver samma eller likartad verksamhet som ett fåmansföretag som avses i 1) eller 2).

Om utomstående, direkt eller indirekt, i betydande omfattning äger del i företaget (minst 30 procent av andelarna i företaget) och, direkt eller indirekt, har rätt till utdelning, ska en andel anses kvalificerad bara om det finns särskilda skäl. Vid bedömningen ska förhållandena under beskattningsåret och de fem föregående beskattningsåren beaktas. Med företag avses det företag i vilket delägaren eller någon närstående varit verksam i betydande omfattning under den tid som anges ovan. Ett företag anses ägt av utomstående utom till den del det ägs av fysiska personer som 1) äger kvalificerade andelar i företaget, 2) indirekt äger andelar i företaget som hade varit kvalificerade om de ägts direkt, eller 3) äger kvalificerade andelar i ett annat fåmansföretag som avses i definitionen av fåmansföretag (se ovan).

Enligt skatteflyktslagen ska hänsyn inte tas till en rättshandling vid beskattningen om 1) den ingår i ett förfarande som medför en väsentlig skatteförmån för den skattskyldige, 2) den skattskyldige medverkat i rättshandlingen, 3) skatteförmånen med hänsyn till omständigheterna kan antas ha utgjort det övervägande skälet för förfarandet och 4) en beskattning på grundval av förfarandet skulle strida mot lagstiftningens syfte i vissa angivna avseenden. 

Skatterättsnämndens förhandsbesked

Familjemedlemmarna i familjen B ingår i samma delägarkrets och betraktas som en delägare. Nyckelpersonerna (inklusive A), som alla är verksamma i betydande omfattning i Y AB eller i dess dotterbolag, betraktas som en delägare. Det innebär att två fysiska personer innehar mindre är 61 procent ((< 48 % x 75 %) + 25 %) (men mer är 50 procent) av rösterna i Y AB. Y AB och Z AB är således fåmansföretag.

 A är verksam i betydande omfattning i det av X AB indirekt ägda fåmansföretaget Z AB. Det innebär att hans andelar i X AB är kvalificerade om inte utomståenderegeln är tillämplig.

Av praxis framgår att den omständigheten att det utomstående ägandet avser ett indirekt ägt bolag där delägaren är verksam (här, Z AB), och inte det direktägda bolaget, inte hindrar en tillämpning av utomståenderegeln. Vidare framgår att en tillämpning av utomståenderegeln förutsätter att sökanden och utomstående, direkt eller indirekt, samtidigt äger andelar i bolaget. Vid bedömningen ska förhållandena under beskattningsåret och de fem föregående beskattningsåren beaktas.

Y AB, som äger samtliga aktier i Z AB, har sedan ingången av 2021 varit ägt av utomstående till 75 procent. Det innebär att Z AB vid ingången av 2026 har varit ägt av utomstående i betydande omfattning under den föregående femårsperioden.

Av förutsättningarna framgår att A och de utomstående ägarna vid tidpunkten för utdelningen från X AB, direkt eller indirekt, samtidigt kommer att äga del i Z AB. Det finns vidare inga särskilda skäl att anse att andelarna ska vara kvalificerade. Det innebär att utomståenderegeln är tillämplig efter utgången av 2025.

Utomståenderegeln är, under i övrigt samma förutsättningar, tillämplig om X AB avyttrar alla sina andelar utom en i Y AB.

Skatteflyktslagen är inte tillämplig.

Skiljaktig mening

Två ledamöter var skiljaktiga och ansåg att Z AB inte är ett fåmansföretag. Ledamöterna anförde att familjen B indirekt äger mindre än 10 procent (< 13 x 0,75) av såväl röster som kapital i Z AB. Familjen B ingår i samma delägarkrets och räknas därmed som en delägare. Nyckelpersonerna (inklusive A), som tillsammans innehar 25 procent av andelarna i Y AB och som alla är verksamma i betydande omfattning i Y AB eller i dess dotterbolag, räknas som en person. Det innebär att två fysiska personer innehar mindre än 35 procent (< 10 + 25) av rösterna i Y AB. Det finns inte ytterligare två personer som innehar mer än 15 procent av andelarna i Y AB. Y AB och dess dotterbolag Z AB utgör därmed inte fåmansföretag.

Överklagat

Förhandsbeskedet är överklagat till Högsta förvaltningsdomstolen.

Behöver du en djupgående analys av en skattefråga eller en second tax opinion?